Voor als je met verlies te maken krijgt
Het is niet te bevatten. Het is onwerkelijk en de realiteit komt hard binnen. Een verlieservaring zet je leven op z’n kop.
Ik ben er voor jou, voor elke vrouw die te maken heeft of heeft gehad met verlies tijdens je-zwanger-zijn. Verlies in de vorm van een miskraam, afbreking, stilgeboorte of kort na daarna. Elke situatie, elke vrouw heeft haar eigen verhaal.
Misschien is je verlies nog heel vers of al langer geleden. Op het moment dat je de behoefte voelt om ermee aan de slag te gaan, is het juiste.
"Voel je welkom".
Je herkent je misschien in een (of meerdere) situaties:
Je voelt je eenzaam en praat bijna niet over je miskraam of je overleden kindje. Je hebt wel de behoefte maar je directe omgeving voelt te kwetsbaar aan.
Je bent angstig of onzeker geworden na je verlieservaring en je wil weer op je lichaam leren vertrouwen.
Er gebeurt zoveel dat het bijna onmogelijk lijkt om aan te raken, het is alsof je wereld instort. Je zou het fijn vinden als iemand even een stukje met je meeloopt.
Het lijkt je mooi om een intieme ceremonie te houden om je (ongeboren) kindje te eren, je hart te laten spreken en hem of haar te verwelkomen in je leven.

Geen kind is zo aanwezig
als het kind dat wordt gemist.
- Manu Keirse -
Waarin kan ik je begeleiden?
Deze periode kan veel van je vragen en het kan lastig zijn om hierbij stil te staan.
Ieder verlies heeft impact, op vele vlakken. Je verdriet de ruimte geven, omgaan met anderen om je heen of simpelweg de dag doorkomen. Ik neem je bij de hand en samen bewegen we door deze woelige tijd heen. Het mag precies zo zijn en niks hoeft weg.
Emoties en gevoelens
Wanneer je een verlies ervaart, roept dit verschillende emoties en gevoelens op: over jezelf, over je lichaam of over je omgeving. Emoties die vertrouwd aanvoelen of juist nieuw voor je zijn. Emoties willen gevoeld worden. Het is belangrijk dat daar ruimte voor is.
Maar misschien zijn ze bij jou op dit moment helemaal niet voelbaar. Je stopt het liever weg omdat het te veel is of je angstig maakt. Ook dat is een normale reactie van je brein. Je leert deze emoties en gevoelens te waarnemen en te reguleren. Ze willen je namelijk iets vertellen over je werkelijke behoefte, je waarschuwen of je beschermen.
Overlevingsmechanisme: vecht-vlucht-bevries-modus
Het brein krijgt veel te verduren wanneer je met verlies wordt geconfronteerd.
Het verweven van je verlies in je verdere leven gaat niet vanzelf. Het vertellen van jouw verhaal helpt om dit proces op gang te brengen. Maar het helpt ook om te snappen wat je brein met je doet als je zoiets heftigs meemaakt. Want dat hoofd wil je in bescherming nemen als iets te groot is om, op dat moment, te verwerken. We stappen uit het overlevingsmechanisme en komen weer terug naar je basis.
Hoe kan ik weer verder?
Het leven na een verlieservaring kan voor veel onrust en angst zorgen. Het gemis van wat er nu niet meer is, maar ook je blik naar de toekomst is veranderd.
Met oefeningen en thuisopdrachten krijg je inzicht in je eigen rouwproces.
Je verdriet verwerk je niet door hierop te wachten. Rouwen is hard werken. Er zijn een aantal stappen die je hierin te verzetten hebt. Ik vertel je welke dat zijn en hoe dit er concreet uitziet. Je zal merken dat hierdoor meer licht en ruimte in jouw leven ontstaat.
We volgen jouw pad
Wellicht herken je iets in de dingen waarover ik schrijf, maar misschien ook niet. Ieders proces is uniek. Ook ieder gesprek is anders.
Misschien wil je vertellen, komen er tranen, is er boosheid of vind je het fijn om iets van mijn persoonlijke ervaringen te horen.
Er is geen standaardprogramma. We behandelen de thema’s waar jij behoefte aan hebt en wat nodig is om je weer overeind te helpen.
Aanbod mogelijkheden
Vergoeding?
Kennismakingsgesprek
Circa 1 uur, kosteloos
Verdiepingssessie
1 sessie van circa 2 uur, 165 euro
Coachingtraject
3 sessies van circa 1 uur, 235 euro
6 sessies van circa 1 uur, 445 euro
Na de kennismaking kijken we samen hoeveel sessie passend zijn.
Prijzen zijn vrij van btw.
Coaching trajecten worden helaas niet vergoed door je zorgverzekeraar.
Echter steeds meer werkgevers zijn bereid om een coachingtraject deels of volledig te vergoeden bijvoorbeeld vanuit een persoonlijk ontwikkelbudget, of verzuimpotje als onderdeel van een hersteltraject. Vraag naar de mogelijkheden.