Eenzaamheid na de bevalling: Je bent niet alleen!
Na maanden zwanger te zijn geweest en een bevalling, is het eindelijk zo ver. Je hebt je baby in je armen. De kraamperiode volgt: je wordt in de watten gelegd, je huis schoongemaakt, je krijgt kraambezoek en leuke kadootjes.
Maar na een tijdje gaat je partner weer naar het werk en blijft jij thuis met de baby. Het is een enorme verandering. Je dagen vullen zich met voeden, slaapjes en luiers verschonen. Van je eigen behoeftes en routine is nagenoeg niks meer over.
Ik weet nog wel van die tijd dat ik een goede dag had als ik voor de lunch mijn pyjama had verruild voor een joggingsbroek. En ik had een extra goede dag als ik ook nog had gedoucht. Het gevoel alles alleen te moeten doen en de verantwoordelijkheid voelen voor het wel en wee van je baby is er eentje die zwaar op je kan drukken.
De realiteit van eenzaamheid na de bevalling
Wanneer je de hele dag alleen thuis bent met je baby en je weinig (of geen) mensen ziet of spreekt, kan het voelen alsof je wereld stil blijft staan. Je hebt niemand om je ervaringen mee te vergelijken. Je zit wat op je telefoon op social media te scrollen en ziet al die perfecte foto’s van newborn moeders keurig opgemaakt met twinning-outfits met hun té schattige baby.
Maar de moeders die net als jij thuis zijn, zie je niet. Er ontstaat misschien een onrealistisch beeld van ‘hoe het zou moeten zijn’. Eenzaamheid is een veelvoorkomend gevoel van veel moeders, maar waar weinig over gesproken wordt.
Waarom voelen moeders zich alleen na de geboorte van hun baby?
Het is ook niet niks. Het leren kennen van je baby, het vinden van een nieuw ritme (wat ook nog telkens weer verandert) en een nieuwe rol als moeder.
Nog niet zo lang geleden ging je op pad met vriendinnen, had je een spontane lunch buiten de deur of bezocht je een concert. Maar dat is nu anders. Je bent soms te moe van de slapeloze nachten om te socializen en je wil de zorg van je baby nog niet uit handen geven.
Het lastige is dat er geen overgangsfase mogelijk is. Je hebt je leven vóór de komst van je kinderen en je leven daarna. Het is 'learning on the job'. Elke nieuwe verandering heeft tijd nodig. En het is vallen en opstaan. Geef jezelf die tijd.
Vijf tips om eenzaamheid te doorbreken na je bevalling
- Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Stel jezelf de vraag: “Wat is vandaag echt belangrijk voor het welzijn van mijn baby en van mezelf?" Wat is essentieel? "Wat moet er nu gebeuren?” Dan leg je dáár de focus op en de rest moet maar wachten.
- Spreek je uit. De wetenschap dat veel moeders zich eenzaam voelen, kan je aanmoedigen om open te zijn over je eigen gevoelens. Het kan heel bevrijdend zijn om dan te zeggen: ‘Om eerlijk te zijn valt het moederschap me zwaarder dan gedacht' of 'ik mis ons contact van voordat ik moeder werd'. Je zal merken dat er een last van je schouder valt wanneer je deze gevoelens deelt. Het geeft ruimte en blijft niet in je eigen hoofd zitten.
- Probeer voedzaam te eten en genoeg water te drinken. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd en is bezig zich daarvan te herstellen. Na de bevalling dalen ook je hormoonspiegels waardoor je wat meer vatbaar bent voor stemmingswisselingen en een gevoel van eenzaamheid. Goede voeding en hydratatie dragen daar aanzienlijk in mee en geven je gelijk meer energie.
- Ga elke dag even naar buiten. Als is het de straat op en neer of een rondje door de tuin. Door lekker de frisse lucht in te ademen en het daglicht voel je je mentaal beter. Je ervaart minder stress, verbetert de gemoedstoestand en zorgt dat je beter slaapt. En door het buiten zijn heb je meer het gevoel onderdeel te zijn van de buitenwereld.
- Zoek actief naar nieuwe contacten. Er worden vast en zeker initiatieven georganiseerd bij jou in de buurt. Zo organiseer ik de vierde trimester groepsbijeenkomsten of mamacirkels in mijn praktijk. Ook zijn er speciale ouder- en kind speelgroepen of borstvoedingscafés. Kijk daarvoor eens op de site van de gemeente of bij je lokale bibliotheek. Of ben je graag actief bezig? Vraag bij je sportschool of er een speciaal programma is voor moeders. Of zoek online contact, bijvoorbeeld via Facebook groepen.
Het gevoel van je eenzaam voelen hoeft niet blijvend te zijn
Lieve mama, gun jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe rol als moeder. Je alleen voelen hoeft niet voor altijd te zijn. Wees lief voor jezelf, wees open over je gevoelens en zoek de steun en hulp die je nodig hebt. Onthoud, je bent een geweldige moeder. Je bent sterker dan je denkt, en samen staan we nog sterker.
Herken jij dit gevoel? Voel je welkom om mij een bericht te sturen, ik luister graag naar je.